top of page
Zdjęcie autoraPomelo Bistro

Dobre wino bezalkoholowe w Pomelo!

Czy wiecie o tym, że w naszej ofercie znajdziecie również wino bezalkoholowe?

Z tego względu, iż nie picie alkoholu cieszy się coraz większym uznaniem, postanowiliśmy rozszerzyć naszą ofertę również o napój winogronowy. Jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego wina, zapewnia zbliżony smak i aromat, ale znacząca różnica jest w zawartości czy też brak zawartości alkoholu.



Wino bezalkoholowe chłodzi i gasi pragnienie w upalne dni. Jest znakomitym dodatkiem do dań i potraw w ciągu dnia, gdy nie możemy pozwolić sobie na degustację alkoholi. Świetna alternatywa dla kierowców, osób z dolegliwościami zdrowotnymi jak i osób, które z innych powodów nie chcą lub nie mogą spożywać alkoholu. Dodatkowo wino bezalkoholowe zawiera również korzyści zdrowotne, takie jak: niska zawartość kalorii, obecność utleniaczy i polifenoli pochodzących z winogron. Trzeba pamiętać, iż jest to nadal wino, które zostało przygotowane w ten sam sposób co tradycyjny „Napój Bogów” a więc zawiera większość tych samych walorów.



Proces produkcji wina bezalkoholowego składa się z poniższych etapów:

1️⃣ Zbiór winogron. Szczepy winorośli zależne od regionu, w większości przypadków używane są te same co do produkcji win tradycyjnych, a mianowicie:

  • ·Wina czerwone- najchętniej produkowane są ze szczepów: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz.

  • ·Wina białe- najczęściej powstają ze szczepów Riesling, Sauvignon Blanc oraz Chardonnay.

2️⃣ Tłoczenie- wytworzenie soku z zebranych winogron.

3️⃣ Fermentacja- poddawanie wytworzonego soku fermentacji. Tutaj następuje kontrola fermentacji, aby zatrzymać proces, gdy zawartość alkoholu wynosi mniej niż 0,5% objętościowo.

4️⃣ Usunięcie alkoholu- po zakończeniu fermentacji konieczne jest usunięcie alkoholu z wina. Jedną ze znanych i stosowanych metod jest odparowanie pod wpływem ogrzewania. Inna równie często stosowaną jest filtracja, która może pomóc usunąć cząsteczki alkoholu z wina.

5️⃣ Rekonstrukcja smaku i aromatu- po usunięciu alkoholu, wino może stracić niektóre pierwotne wartości smaku i aromatu. Jest wiele sposobów, aby przywrócić te wartości np. dodanie koncentratów winogronowych, aromatów naturalnych lub ekstraktów roślinnych.

6️⃣ Butelkowanie- rozlewanie wina bezalkoholowego do butelek.


Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego napoju winogronowego i celebrować z nami na trzeźwo chwil w Pomelo, to obowiązkowo zapraszamy! Będzie to Wasze kolejne pozytywne zaskoczenie 💚


Pomelo Bistro Team!

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page