Już w nadchodzącą weekend będziemy świętować pyszne, soczyste wydarzenie- światowy dzień Hamburgera! Z tej okazji nie możecie odpuścić i nie posmakować naszej specjalnej, nowej maślanej bułki wypełnionej fantastycznymi dodatkami!
Już w najbliższą sobotę i niedzielę obok Burgera śniadaniowego, Pana Lipskiego oraz Pana Wąskiego, stanie do walki o uznanie nowy dorodny przedstawiciel tej grupy, a mianowicie:
BURGER Z FUCZKAMI, PANIEROWANYM KALMAREM I SOSEM TATARSKIM.
Pokusi swoją okazałością jak i bogatym wnętrzem 😉Oprócz standardowego chrupiącego kapelusza zaskoczy swoimi dodatkami, a mianowicie: dodamy fuczki czyli placek z kapusty kiszonej, nie zapomnimy o kalmarze panierowanym w chrupiącym panko, a nietuzinkowym zaskoczeniem będzie nasz sos tatarski własnej produkcji. Nie zabraknie oczywiście innych dodatków jak np. domowe frytki.
Nie ma na co czekać, wejdź na naszą stronę, skontaktuj się i zarezerwuj stolik. Każda okazja jest świetna do świętowania!
Tymczasem, nasz Szef Kuchni Marcin i Mateusz jego z-ca, podpowie Wam jak stworzyć arcydzieło w domowych warunkach ;)
Kilka ważnych wskazówek - domowe sposoby na jegomościa Burgera 😉:
1. Pamiętaj, aby delikatnie podgrzać bułkę przed podaniem,
2. Posmaruj bułkę od wewnętrznej strony masłem lub sosem, aby nadać jej chrupkość,
3. Podstawowym składnikiem powinna być siekana wołowina, lecz coraz częściej spotykamy też warianty z mięsem drobiowym, wieprzowym, rybnym, a nawet warzywnym- bądź kreatywny!
4. Dodaj sosy według własnych preferencji np. musztarda, sos barbecue, majonez, ketchup (najlepsze i najzdrowsze to te, które sami zrobicie). My polecamy ketchup z rabarbaru- przepis poniżej ;),
5. Hamburger zyskuje na smaku dzięki różnorodnym dodatkom, ale nie przesadź 😉, może zawierać: liść sałaty, pomidora, cebuli czy też ogórka kiszonego.
6. Doskonałym uzupełnieniem będą frytki, najlepsze domowe, z ziemniaka, smażone na smalcu- uwierzcie, będzie sztos!
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, z których wykonasz krok po kroku domowego Burgera. Szczegóły poniżej:
Burger domowy z polikiem wołowym i ketchupem z rabarbaru (4 porcje).
Bułka maślana x 4 szt.
Polik wołowy 1 kg
Marchew 300 g
Cebula cukrowa 300 g.
Korzeń pietruszki 150 g
Liść laurowy 3 szt.
Gorczyca 5 g
Mąka pszenna około 150 g
Sól 60 g
Pieprz czarny mielony 10 g
Jajko 4 szt.
Pomidor malinowy 2 szt.
Liście rukoli
Korniszon 4 szt.
Czerwona cebula x 1 szt.
Najpierw przygotujemy kruche poliki wołowe:
Polik wołowy oczyścić z błon i powięzi, odpad odłożyć do miski. Obrać warzywa, rozdrobnić, wsadzić do garnka, zalać wodą i przyrządzić wywar. Poliki oprószyć mąką i obsmażyć. Po przesmażeniu, patelnię zalać gorącym wywarem i delikatnie przegotować, wlać zawartość do garnka. Pozwoli nam to wydobyć smak smażonego mięsa. Poliki umieścić w naczyniu żaroodpornym, porządnie osolić i popieprzyć, dodać ocet jabłkowy, przyprawy, dodać warzywa z bulionu i zalać wywarem. Naczynie żaroodporne przykryć papierem do pieczenia i pokrywką. Piec z termoobiegiem ustawić na 160'C 2,5 h. Gotowe poliki wyciągnąć z naczynia, poszarpać widelcem, Sos przelać przez sito do garnka i zredukować o połowę. Następnie wymieszać z mięsem.
Natomiast ketchup z rabarbaru wykonasz ze składników:
1 kg rabarbaru
0.3 kg czerwonej cebuli
1 kg Pomidory malinowe
Czosnek główka
3 szt. liście laurowe
100 g imbiru
3 kulki ziela angielskiego
0.3 L octu winnego czerwonego
Sól pieprz do smaku.
Warzywa myjemy, obieramy, rabarbar kroimy na kawałki około 3 cm, cebula w piórka, czosnek miażdżymy nożem lub płaskim przyborem. Liść laurowy i ziele angielskie miażdżmy w moździerzu na drobny proszek. Unikajmy kupowania gotowych przypraw. Rabarbar, cebula, czosnek wkładamy do rozgrzanego garnka z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy czosnek i czerwony ocet winny. Kiedy zawartość garnka zmięknie, dodajemy pomidory i gotujemy wszystko na małym ogniu, pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Zawartość garnka miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sito. Jeżeli po przetarciu ketchup dalej jest rzadki, polecam trochę go zredukować (dłużej pozostawić na palniku, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalił się). Gotowy ketchup odstawić do ostygnięcia.
No i składamy burgera:
Bułkę smarujemy masłem i kładziemy na rozgrzaną patelnie, trzymamy do momentu porządnego koloru. Smażymy jajko sadzone, pomidora, korniszony i czerwoną cebulę kroimy wedle uznania. Bułkę smarujemy z dwóch stron naszym ketchupem z rabarbaru, nakładamy rukolę, porcję mięsa, warzywa i jajko sadzone.
Palce lizać! Życzymy Smacznego!
........ ciekawość nas zżera, co tam Wam wyszło ;) Uchylcie rąbka tajemnicy w postach poniżej ;)
Comments