top of page

Jajka przepiórcze przepis.

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy czegoś nie zmienili ;) A wraz z nadchodząca wiosną, głowa pełna pomysłów. Oczywiście jest tyle pomysłów, że ciężko nam wybrać jeden 😂, ale na pewno rozpatrujemy wprowadzenie do karty potraw z jaj przepiórczych.


Dlaczego jaja przepiórcze?

Wiele z Was zapewne zastanawia się skąd pomysł na jaja przepiórcze. Doskonale wiecie, że nasza kuchnia oparta jest na zdrowych i lokalnych produktach, jak i przepisy są budowane na podwalinie tradycji. Cały czas przerabiamy stare receptury, dodając do nich nutkę nowoczesności jak i zamieniamy składniki, na te zdrowsze, które posiadają więcej składników odżywczych. Tak właśnie dojrzeliśmy do pomysłu wprowadzenia potraw z jaj przepiórczych do naszej kuchni.


Rozważamy kilka potraw a główne myśli wędrują pomiędzy:

👉Fritatą z ziemniakiem/ chorizo/roszponką/ czerwoną cebulą i oczywiście jajem przepiórczym.

👉Może jaja zapieczemy z papryką ramiro/ baby szpinakiem/ fasolą mamut/ pomidorkami cherry i szczypiorem,

👉a być może upieczemy fenomenalną tarte szpinakową z serem, mixem ziół i jajami przepiórczymi 🤔 Z resztą na początek sami, spróbujcie, poniżej przepis 👇



Co takiego posiadają jaja przepiórcze?

Jajka przepiórcze w odróżnieniu od zwykłych jaj przepiórczych mają większą zawartość składników odżywczych niż kurze. Są bogate w składniki odżywcze i oferują kilka korzyści zdrowotnych. Oto kilka powodów, dla których warto uwzględniać je w diecie:

  1. Jajka przepiórcze są źródłem witamin, takich jak witamina B12, B2 (ryboflawina) i E. Zawierają także składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor i cynk.

  2. Jajka przepiórcze są bogate w wysokowartościowe białko, co jest istotne dla wzrostu, regeneracji komórek i utrzymania zdrowej masy mięśniowej.

  3.  Choć jajka przepiórcze zawierają cholesterol, ilość ta jest zazwyczaj niższa niż w jajkach kurzych. Dlatego są uważane za zdrowszą alternatywę dla osób z problemami z poziomem cholesterolu.

  4. Jajka przepiórcze rzadziej wywołują alergie niż jajka kurze. Dla osób, które są uczulone na jajka, przepiórcze mogą stanowić bezpieczniejszą opcję.

  5. Ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu i kalorii, jajka przepiórcze są uważane za lekkostrawne, co może być korzystne dla osób z problemami trawiennymi.

  6.  Jajka przepiórcze są dobrym źródłem biotyny, która jest istotna dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.

  7.  Zawierają pewne ilości antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i wspierają zdrowie komórek.

Przepis na Tarte Szpinakową z jaj przepiórczych.


SKŁADNIKI

CIASTO ZASADA 321

FARSZ SKŁADNIKI

DODATKI

300g mąki pszennej typ 650

8/10 jaj przepiórczych

szczypior

200g masła

400 ml śmietanki

parmezan

100g cukru

500g szpinak liście

bukiet ziół lub bukiet sałat

50g tarty ser parmezan

3 szt. cebula


2 x szczypta soli

3 ząbki czosnek



50g tarty parmezan


                                                                         

Ciasto przepis:

1.      Wysyp na tortownicę lub blat mąkę, cukier oraz masło. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj sól i parmezan. Wyrabiamy jak najszybciej ciasto, żeby nie złapało ciepła z naszego ciała.

2.      Jak mamy już jednolitą masę zawijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na 1h.

3.       Przygotowujemy tortownicę- natłuszczamy ją masłem.

4.      Następnie po schłodzeniu, jak już jest ciasto gotowe, wykładamy je na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia wsypujemy fasolę surową, aby przygnieść ciasto i pieczemy 180 stopni 12 do 15 min.

 

Farsz przepis:

1.      Blanszujemy szpinak ,na patelni przesmażamy cebulkę i czosnek dorzucamy szpinak doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie odstawiamy i chłodzimy szpinak.

2.      W oddzielnym naczyniu wybijamy 8 do 10 jaj przepiórczych dolewamy do tego 400ml śmietanki i blendujemy.

3.       Jak szpinak się ochłodził dolewamy masę jajeczną, dodajemy tarty parmezan mieszamy wykładamy nasza mieszankę na upieczoną tarte. Masę ładnie równamy i zapiekamy to ponownie w piecu 180C.

4.       Po ostygnięciu, (ok. 10 min.) kroimy kawałki jak nam się podoba. Tarta 32cm to bez obaw 12 porcji.

Polecamy podać tarte, z tartym parmezanem ,szczypiorkiem, ziołami. Dodatkowo do tego można zrobić  sałatkę z ziół i sałat z różnymi sosami. idealne na śniadania ,na imprezy itd.

 

 Smacznego!💚

Marcin & Mateusz!


 




Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page