Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy czegoś nie zmienili ;) A wraz z nadchodząca wiosną, głowa pełna pomysłów. Oczywiście jest tyle pomysłów, że ciężko nam wybrać jeden 😂, ale na pewno rozpatrujemy wprowadzenie do karty potraw z jaj przepiórczych.
Dlaczego jaja przepiórcze?
Wiele z Was zapewne zastanawia się skąd pomysł na jaja przepiórcze. Doskonale wiecie, że nasza kuchnia oparta jest na zdrowych i lokalnych produktach, jak i przepisy są budowane na podwalinie tradycji. Cały czas przerabiamy stare receptury, dodając do nich nutkę nowoczesności jak i zamieniamy składniki, na te zdrowsze, które posiadają więcej składników odżywczych. Tak właśnie dojrzeliśmy do pomysłu wprowadzenia potraw z jaj przepiórczych do naszej kuchni.
Rozważamy kilka potraw a główne myśli wędrują pomiędzy:
👉Fritatą z ziemniakiem/ chorizo/roszponką/ czerwoną cebulą i oczywiście jajem przepiórczym.
👉Może jaja zapieczemy z papryką ramiro/ baby szpinakiem/ fasolą mamut/ pomidorkami cherry i szczypiorem,
👉a być może upieczemy fenomenalną tarte szpinakową z serem, mixem ziół i jajami przepiórczymi 🤔 Z resztą na początek sami, spróbujcie, poniżej przepis 👇
Co takiego posiadają jaja przepiórcze?
Jajka przepiórcze w odróżnieniu od zwykłych jaj przepiórczych mają większą zawartość składników odżywczych niż kurze. Są bogate w składniki odżywcze i oferują kilka korzyści zdrowotnych. Oto kilka powodów, dla których warto uwzględniać je w diecie:
Jajka przepiórcze są źródłem witamin, takich jak witamina B12, B2 (ryboflawina) i E. Zawierają także składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor i cynk.
Jajka przepiórcze są bogate w wysokowartościowe białko, co jest istotne dla wzrostu, regeneracji komórek i utrzymania zdrowej masy mięśniowej.
Choć jajka przepiórcze zawierają cholesterol, ilość ta jest zazwyczaj niższa niż w jajkach kurzych. Dlatego są uważane za zdrowszą alternatywę dla osób z problemami z poziomem cholesterolu.
Jajka przepiórcze rzadziej wywołują alergie niż jajka kurze. Dla osób, które są uczulone na jajka, przepiórcze mogą stanowić bezpieczniejszą opcję.
Ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu i kalorii, jajka przepiórcze są uważane za lekkostrawne, co może być korzystne dla osób z problemami trawiennymi.
Jajka przepiórcze są dobrym źródłem biotyny, która jest istotna dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
Zawierają pewne ilości antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i wspierają zdrowie komórek.
Przepis na Tarte Szpinakową z jaj przepiórczych.
SKŁADNIKI
CIASTO ZASADA 321 | FARSZ SKŁADNIKI | DODATKI |
300g mąki pszennej typ 650 | 8/10 jaj przepiórczych | szczypior |
200g masła | 400 ml śmietanki | parmezan |
100g cukru | 500g szpinak liście | bukiet ziół lub bukiet sałat |
50g tarty ser parmezan | 3 szt. cebula | |
2 x szczypta soli | 3 ząbki czosnek | |
50g tarty parmezan |
Ciasto przepis:
1. Wysyp na tortownicę lub blat mąkę, cukier oraz masło. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj sól i parmezan. Wyrabiamy jak najszybciej ciasto, żeby nie złapało ciepła z naszego ciała.
2. Jak mamy już jednolitą masę zawijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na 1h.
3. Przygotowujemy tortownicę- natłuszczamy ją masłem.
4. Następnie po schłodzeniu, jak już jest ciasto gotowe, wykładamy je na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia wsypujemy fasolę surową, aby przygnieść ciasto i pieczemy 180 stopni 12 do 15 min.
Farsz przepis:
1. Blanszujemy szpinak ,na patelni przesmażamy cebulkę i czosnek dorzucamy szpinak doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie odstawiamy i chłodzimy szpinak.
2. W oddzielnym naczyniu wybijamy 8 do 10 jaj przepiórczych dolewamy do tego 400ml śmietanki i blendujemy.
3. Jak szpinak się ochłodził dolewamy masę jajeczną, dodajemy tarty parmezan mieszamy wykładamy nasza mieszankę na upieczoną tarte. Masę ładnie równamy i zapiekamy to ponownie w piecu 180C.
4. Po ostygnięciu, (ok. 10 min.) kroimy kawałki jak nam się podoba. Tarta 32cm to bez obaw 12 porcji.
Polecamy podać tarte, z tartym parmezanem ,szczypiorkiem, ziołami. Dodatkowo do tego można zrobić sałatkę z ziół i sałat z różnymi sosami. idealne na śniadania ,na imprezy itd.
Smacznego!💚
Marcin & Mateusz!
header.all-comments