Czyż nie jest wspaniałe przyjść do restauracji wiedząc, że czeka na Ciebie stolik, a personel wie o Twoich oczekiwaniach? Sprawna obsługa, przyjemna komunikacja, a co najważniejsze nie marnujemy jedzenia !!
Zapewne jesteście ciekawi jak to wszystko się zaczęło? Kolebką pomysłu byli restauratorzy z Nowego Yorku, którzy słusznie zauważyli, że wyjście do restauracji i zjedzenie kilku dań staje się dobrem i ucztą luksusową.
Jak każdy restaurator i oni chcieli zwiększyć sprzedaż swoich stolików, a przede wszystkim podzielić się sztuką na talerzu. W 1992 roku Danny Mayer wraz z innymi restauratorami w Nowym Yorku zapoczątkowali nowy trend zwany Restaurant Week. Kilku restauratorów w określonym tygodniu oferowało specjalne degustacyjne menu w okazyjnej cenie, tak aby zainteresować i zachęcić potencjalnych gości do kolejnych wizyt w ich restauracjach.
Pomysł odniósł niebywały sukces. Goście z wielu warstw społecznych miało okazję spróbować wielu doskonałych i wybornych potraw. To wydarzenie otworzyło drzwi do świata Fine Dinning. Wiele osób zainteresowało się sztuką kulinarną , która dotychczas nie była w zasięgu ich portfela. Restaurant Week szybko przyciągnął uwagę innych miast, a nawet i Państw. Do Polski zawitało dopiero na przełomie roku 2009/2010 i miało swój debiut w Warszawie za sprawą Michała Bryś oraz Marty Skrzypek. Kolejne lata przyniosły taki rozgłos, iż możemy teraz cieszyć się razem z Wami pysznymi setami, które dla Was również i w tej edycji przygotowaliśmy.
Już w dniach 04.10-12.11 będziecie mogli skosztować 3 daniowego zestawu za jedyne 69 zł! Wystarczy wejść w poniższy link i zarezerwować stolik! Restaurant Week Gdańsk Pomelo Bistro Bar!
W tej edycji nasz Szef Kuchni Marcin i jego Zastępca Mateusz pokusili się o smaki nawiązujące jak zawsze do polskiej tradycji lecz w nowej odsłonie. Dwa sety: wegetariański i mięsny posiadają wymienne składniki w zależności od wybranego menu. Zaczynając od przystawki, tzw. Startera rozpoczynamy ucztę naszą świeżo wypiekaną chałką z jeżyną, chutney z agrestu no i smak przewodni do wyboru: pate z wątróbki lub pate z selera.
Podążając w głąb menu napotkamy pampuchy z czerwoną kapustą, dżemem śliwkowym, ćwikłą i baby szpinakiem. Dla pożeraczy mięs Szefowie rekomendują szarpaną golonkę, a dla Wegetarian zaserwują pieczoną dynię.
Ucztę dla zmysłów zamyka nasz deser. Niebo w gębie!! Sernik chałwowy, delikatny i zmysłowy w akompaniamencie śliwki i coulis dyniowego!! Nie wiem jak Wy, ale my, na pewno nie możemy się doczekać tego wydarzenia 💚.
Dziś Restaurant Week to nie tylko okazja do degustacji wykwintnych dań w przystępnych cenach, ale także okazja do odkrywania nowych smaków i kulinarnych doświadczeń. To wydarzenie pokazuje, jak jedna inicjatywa może zmienić sposób, w jaki ludzie odbierają jedzenie, oraz jak restauracje mogą stać się bardziej dostępne i przystępne dla różnych grup społecznych. To prawdziwa historia sukcesu gastronomicznego, która nadal ewoluuje i przyciąga miłośników jedzenia z całego świata.
Zapraszamy
Pomelo Team 💚
Comments