Dłuższy czas zabieraliśmy się do napisania tego artykułu. Jak zawsze chcieliśmy Was zaskoczyć fajnym pomysłem, który będziecie mogli odtworzyć w domu.
Sezon truskawkowy w pełni więc aż żal nie wykorzystać tego smacznego potencjału. Wszyscy lubimy truskawki ze śmietaną, truskawki w czekoladzie, a nawet bukiety sałat z dodatkiem jakże pysznego smaku truskawki. A kto z Was ostatnio wrócił do starych przepisów? A kto z Was skupił się na tradycji, prostocie, a przede wszystkim smaku z naszego dzieciństwa?
Jakie pamiętacie smaki z lat młodości? Czy wracacie pamięcią do tamtych czasów? My nie musieliśmy daleko szukać 😉. Jak truskawki to makaron! Krzyknęła nasza załoga. Nie ma nic lepszego niż w chłodne dni makaron z truskawkami!! No ale jak mawiają, co kraj to obyczaj, więc nasz Szef Kuchni Marcin, zaprzeczył tej informacji. Dla niego truskawki, to pyszne knedle. Knedle delikatne, rozpływające się w ustach na bazie naturalnych składników jak np. biały ser. A więc jak tradycja na naszym Blogu kulinarnym nakazuje, poniżej zaprezentujemy pyszny przepis. I jeszcze jedno, nasza rada z mądrości ludowych:
„Jeżeli chcecie się z kimś zaprzyjaźnić, nie rozmawiaj z nim o truskawkach, które Ty lubisz” 😉
Poniżej truskawkowe knedle z przepisu Szefa Kuchni Marcina 💪
Smacznego!
Marcin i Pomelo Team 💚
SKŁADNIKI: | WYKONANIE: |
Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 3 jajka Szczypta soli 6 łyżek skrobi ziemniaczanej 0,5 kg truskawek | Twaróg mielimy. Dodajemy: jaja, sól, mąkę ugniatamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki po 100 gramów. Truskawki kroimy na drobno lub kto jak woli, można dać całą. Formujemy kule z ciastem i truskawkami. Wrzucamy do wrzątku z dodatkiem cukru. Gotować około 7 min po wypłynięciu. Delikatnie zamieszaj, aby się nie skleiły. Podajemy ze słodką śmietaną i truskawkami. |
Comments