Wielkanocna zupa w wersji Deluxe – Krem chrzanowy z białą kiełbasą i jajkiem od Szefa Marcina
- Pomelo Bistro
- 7 kwi
- 1 minut(y) czytania
Chrzan, biała kiełbasa, jajka… Czy może być coś bardziej wielkanocnego? A co jeśli zamienimy klasyczny żurek na coś bardziej kremowego, delikatnego, ale wciąż intensywnego w smaku? Poznaj przepis Szefa Kuchni Marcina na krem chrzanowy z białą kiełbasą i jajkiem – nowoczesną wariację na temat świątecznej zupy.
Składniki:
chrzan – 500–700 g (w zależności od upodobań)
biała kiełbasa – 500 g
ziemniaki – 1 kg
cebula – 500 g
1 włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
śmietanka 34% – 1 litr
jajka – 4 sztuki

Sposób przygotowania:
Obierz warzywa, również włoszczyznę – ale nie wyrzucaj obierek! Wypłucz je porządnie i dorzuć do garnka – dodadzą głębi smaku.
Do garnka wrzuć warzywa, białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj – to będzie Twój aromatyczny wywar.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój cebulę. Podsmaż je razem na patelni, aż się zeszklą i lekko zarumienią.
Gdy wywar będzie gotowy, wyjmij kiełbasę i odstaw do ostygnięcia. Przecedź bulion, by pozbyć się warzyw i przypraw.
Do czystego bulionu dodaj przesmażone ziemniaki z cebulą. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj chrzan i śmietankę, gotuj jeszcze chwilę, po czym zmiksuj całość na krem.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z plasterkami przesmażonej białej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami. Dla podkręcenia smaku możesz dodać łyżkę okrasy z cebuli – Szef Marcin poleca!
To danie jest nie tylko pysznym urozmaiceniem wielkanocnego menu, ale i doskonałym przykładem, jak klasyczne smaki można podać w nowoczesnym, restauracyjnym stylu.
Wesołego Alleluja!
Marcin 💚
Comentarios