top of page

Wielkanocna zupa w wersji Deluxe – Krem chrzanowy z białą kiełbasą i jajkiem od Szefa Marcina

Chrzan, biała kiełbasa, jajka… Czy może być coś bardziej wielkanocnego? A co jeśli zamienimy klasyczny żurek na coś bardziej kremowego, delikatnego, ale wciąż intensywnego w smaku? Poznaj przepis Szefa Kuchni Marcina na krem chrzanowy z białą kiełbasą i jajkiem – nowoczesną wariację na temat świątecznej zupy.


Składniki:

  • chrzan – 500–700 g (w zależności od upodobań)

  • biała kiełbasa – 500 g

  • ziemniaki – 1 kg

  • cebula – 500 g

  • 1 włoszczyzna

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól, pieprz

  • śmietanka 34% – 1 litr

  • jajka – 4 sztuki

Krem z chrzanu na Wielkanoc
Krem z chrzanu z białą kiełbasą i jajkiem

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa, również włoszczyznę – ale nie wyrzucaj obierek! Wypłucz je porządnie i dorzuć do garnka – dodadzą głębi smaku.

  2. Do garnka wrzuć warzywa, białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj – to będzie Twój aromatyczny wywar.

  3. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój cebulę. Podsmaż je razem na patelni, aż się zeszklą i lekko zarumienią.

  4. Gdy wywar będzie gotowy, wyjmij kiełbasę i odstaw do ostygnięcia. Przecedź bulion, by pozbyć się warzyw i przypraw.

  5. Do czystego bulionu dodaj przesmażone ziemniaki z cebulą. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

  6. Dodaj chrzan i śmietankę, gotuj jeszcze chwilę, po czym zmiksuj całość na krem.

  7. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.


Zupę podawaj z plasterkami przesmażonej białej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami. Dla podkręcenia smaku możesz dodać łyżkę okrasy z cebuli – Szef Marcin poleca!


To danie jest nie tylko pysznym urozmaiceniem wielkanocnego menu, ale i doskonałym przykładem, jak klasyczne smaki można podać w nowoczesnym, restauracyjnym stylu.


Wesołego Alleluja!

Marcin 💚

Comentarios


bottom of page